Vad gör Din hund under träningspausen?

Tycker hunden att träningspausen är skoj för att de då kan titta på allt spännande, lukta på alla intressanta dofter och kanske springa och göra något roligt. Eller är pausen just en paus där man vilar för att sen fortsätta ha skoj ihop med sin matte/husse.

I Bäst Var-Dag kan vi läsa om att lära hunden att vänta i en bur eller i en bädd vilket även är med i kursupplägget när man följer Studieplanen och Lärarhandledningen.

Att vänta i en bädd är väldigt praktiskt i vardagen då det gör det lättare för hunden att kunna koppla av när det är önskvärt t ex när man äter middag eller har gäster. Det fungerar även utmärkt när man besöker någon eller om hunden behöver vänta en stund i bilen.

För dem som tävlar eller åker iväg på kurser som löper över hela dagar är det också väldigt bra om hunden sedan tidigare är van vid att koppla av och vila i bur så att de orkar hela dagen.

Det är även riktigt användbart i träningssituationer.
Ger vi hunden en viloplats där den kan koppla mellan övningarna får hunden det mycket lättare för att skilja på när det är arbete och när det är paus och kan lägga all sin energi på just arbetet. Hunden som ligger på sin viloplats och väntar på sin tur utvecklar samtidigt en hel del självbehärskning och arbetar ofta med mer motivation när det är dags för träning.

 

En film på lilla Satza som tar med sin bädd ut i trädgården

 

 

Att vänta i bur eller bädd är användbart i vardagen liksom i tränings och tävlingssituationer och är en väldigt bra sak att lära sina deltagare på kurserna. Under Bäst Var-Dag kursen tränas det att vänta i bädd och när hunden har förstått uppgiften går det att nyttja även under kurstillfällena. Vilar hunden när det är teori så ökar vi sannolikheten för bra träning.

Hur kan vänta i bur eller bädd hjälpa Dig i Din vardag och träning?

 

Linda