OBS! Inga bokleveranser kommer ske mellan 22-26/4

Skapa en nödbroms

Valpen är påväg ut på vägen, in på grannens tomt eller påväg mot en annan hund som inte ser ut att uppskattavalpen. Ditt hjärta börjar slå hårdare och du vet att det inte är någon ide att försöka hinna ikapp valpen.

Då behöver du en nödbroms, Världens bästa övning och en av de första sakerna jag lär mina valpar direkt jag får hem dem. Det är inte så svårt, det enda som behövs är valpens mat och lite tålamod. Då har du snart en liten valp som kan stoppas vid behov.

Tid

Du kan också använda den här metoden på vuxna hundar, men det kan ta lite längre tid. Tänk dig att det i hundens huvud finns två sparkonton, ett med saker du vill din hund ska göra och ett med saker som du inte vill att din hund ska göra En liten valp har ingenting insatt på fel konto, därför blir alla insättningar på rätt konto ett steg framåt.

En vuxen hund har kanske redan fyllt på en massa på fel sparkonto, då behöver du fylla på mer på rätt sparkonto innan träningen kommer att gå framåt.

Belöning

Varje foderkula lagd i en matskål är en tappad träningsmöjlighet. Jag vet inte vem som sa detta men man ska kanske inte ta det helt bokstavligt. Men mat är små valpars viktigaste resurs och genom att använda maten kan du träna in superviktiga övningar som inkallning samtidigt som valpen kommer att se dig som en resurs. Det skapar bättre kontakt och samarbete som du senare har nytta av oavsett om du vill tävla med hunden eller bara ha ett trevligt sällskap på promenader.

Mät upp valpens mat och stoppa det i en påse i fickan. Varje gång du är ute med valpen och den har rastat sig kan du träna på nödbromsen. Välj ett ljud eller ett ord som det är lätt att säga många gånger. Jag använder ”pup” som blir ”pupupupup” när jag behöver stoppa valpen.

Steg 1

När valpen ser på dig eller kommer mot dig när du är ute sträcker du fram handen med lite mat i och upprepar kommandot utan stopp tills valpen är framme hos dig. Där får den äta upp maten i handen samtidigt som du berömmer och klappar om den. Fortsätt vidare på promenaden och gör likadant varje gång valpen ser på dig eller kommer emot dig.

Genom att göra så här är du säker på att valpen kommer och du bygger en bro mellan nödbromsen och maten så valpen för det med något positivt.

«Pupupupup» = mat

Steg 2

När du har gjort 20 repetitioner med valpen när den är påväg mot dig kan du börja säga kommandot när valpen är lite upptagen av något. Lite upptagen betyder att valpen ser på något annat, går åt andra hållet eller luktar på något spännande en bit ifrån dig.

Upprepa kommandot ända tills valpen ser på dig eller kommer emot dig, då håller du fram handen med mat och låter valpen få maten. Du kan nu variera att ropa på valpen när den redan är påväg mot dig eller ifrån dig men försök lägga upp det så att valpen lyckas på de flesta försök. Varje gång valpen kommer och får belöning är det som att sätta in pengar på ett sparkonto. Har du ett välfyllt sparkonto är det större chans att det går bra den dagen du verkligen behöver kalla in hunden.

Steg 3

Går detta bra är sista steget att göra detta när valpen är väldigt upptagen av något annat. Tillexempel springer efter en annan hund, en katt, mot en person den vill hälsa på eller efter en fågel. Då kan det vara smart att ha några extra godbitar i fickan så valpen får en positiv överraskning när den kommer. Små burkar med leverpastej är en perfekt belöning du kan ha i fickan som en investering när du verkligen behöver det.

Fortsätt att träna på detta i olika miljöer, när du går till brevlådan, i skogen, längs vägen, inne och på andra ställen du brukar vara. Om du klarar att göra detta minst 10 repetitioner varje dag och belöna med mat när valpen kommer så har du ganska snart en solid handbroms när du behöver det!