OBS! Inga bokleveranser kommer ske mellan 22-26/4

Övningar till flera ändamål

Vilka är deltagarna på Din kurs och vad har de för framtidsplaner tillsammans med sin hund.
För att kursdeltagarna ska känna att de får ut mycket av kursen vill vi att alla ska känna att de har nytta av övningarna som vi tränar. Försök förklara övningen så att alla deltagare i gruppen ser fördelen med övningen och känner sig inspirerade att starta träningen oavsett om deras framtidsplan är väluppfostrad familjehund, agilityhund eller annan hundsport. Det kan även vara så att tanken i dagslägen är väluppfostrad familjehund men intresset för hundträning växer i samband med kursen och den skoj träningen.

Jag har själv hört kursdeltagare säga – jag behöver inte göra den övningen för jag ska hålla på med agility och kommer inte tävla lydnad. Visst är det kanske sant att de kanske inte har som avsikt att träna/tävla lydnad men sanningen är att de har väldigt stor nytta av övningen för att bli en framtida agilityhund. Dock är det för många kursdeltagare svårt att se vad de olika övningarna kan ha för fördelar i andra sammanhang eller i andra hundsporter så vi som instruktör får gärna ge exempel som kan passa både för sällskapshunden, lydnadshunden och agilityhunden så att alla känner att övningen är för dem.

Under lektion 3 kommer Indianleken. Övningen används för att träna på hundens självkontroll när något annat lockar. Vidare är Indianleken med i lektion 6 och där handlar det om miljöer och att kunna vara stilla och hålla fokus även om det är liv och rörelse omkring.

Indianleken är en väldigt bra övning, den är kul att träna och det är enkelt för både hund och förare att förstå spelreglerna. Med Indianleken tränar vi samarbetet mellan hund och förare samtidigt som det på ett tydligt sätt tränar stanna kvar och inkallning. Det utvecklar självkontroll hos hunden, att vänta och lyssna på när den får lov att ta det som lockar. Detta är ju superbra kunskaper för alla våra familjehundar.

Indianleken kan hjälpa agilityhunden att få bra starter, ett kvarsittande med förståelse för uppgiften. Vi ser ofta agilityhundar som är så sugna på att starta att de har svårt för att sitta kvar. Indianleken är ett superbra sätt för att få stabila starter utan tjuvstarter. Liksom de måste sitta kvar med självkontroll och enbart får ta leksaken på signal så ska de sitta i starten och enbart starta agilityloppet på förarens signal.

För lydnadsträningen är Indianleken ett perfekt träningssätt för inkallningen. Genom Indianleken får vi en hund som sitter/ligger med bra stadga och med en hög förväntan och som startar med explosiviteten när det är dags att springa. Med träningen kan vi också förklara för hunden att vi vill att de hela tiden har blicken på oss och ignorerar allt annat omkring.

Indianleken är en kul övning som liksom många andra övningar passar bra för både vardagsträning och för träning mot tävling.

Övningarna i kursen kan vara till flera ändamål, fundera på när de olika övningarna kan vara till användning för dina kursdeltagares framtid tillsammans med sin hund.

Linda