OBS! Inga bokleveranser kommer ske mellan 22-26/4

Lyckas på första försöket!

Känner du din hund? Vågar du sätta tusen kronor på att den kommer direkt när du kallar in?

Träna gör vi för att bli bättre, vare sig det gäller friidrott eller att lära sig läsa. Detsamma i hundträning, vissa tränar för att lyckas på tävling medan andra vill kunna möta hundar utan att vira kopplet två varv runt närmsta lyktstolpe. På träning har vi råd att göra fel några gånger, i verkliga livet och på tävling har vi ett försök på oss.

Vid inlärning av nya moment samt inlärda delar som ska testas i nya miljöer/omständigheter är jag av flera anledningar väldigt noggrann med att första försöken blir rätt. Tänkte skriva om några här.

Dels vill jag skapa bra känsla, självförtroende och träningsglädje. Det skapas av framgång! I boken BÄST VAR-DAG skriver Siv och Maria om sitt framgångshjul. Går träningen bra är det roligt och är det roligt så vill man träna mer vilket leder till framgång, precis så är det! Inled med att lyckas så är hunden mer sugen och benägen att prova igen och kanske bli ännu bättre. Att inleda med misslyckande skapar istället dålig känsla och lusten att fortsätta minskas då det känns oöverkomligt eller för svårt.

En bra känsla gäller inte bara hunden utan för oss instruktörer är det minst lika viktigt att våra kursdeltagare lyckas. Där har vi ett stort ansvar att styra övningar som är lagom utmanande och kunna vinkla övningarna att passa varje ekipage. Får vi kursdeltagarna att lyckas och känna att de går framåt så vill de träna mer.

 

Slösa inte med fel!

För varje fel hunden gör så har den lärt sig göra fel och konsekvenserna av felet styr hur benägen hunden är att upprepa det igen. För att återkoppla till inkallning, om hunden inte kommer utan istället får fart efter en hare -då har den verkligen lärt sig något oönskat! Det hunden gör strax innan och precis efter belöning blir mer eller mindre befäst och att jaga en hare är dessutom väldigt självbelönande. Ju fler rätt det blir desto mindre skräp (jaga harar) får vi på vägen. Ge hunden förutsättning att klara situationen på ett önskat sätt direkt och du har gett hunden rätt minnesbild inför nästa gång.

I första filmen ser vi Karin och Pricken, 11 månader. Pricken är nyfiken och vill springa fram till allt och alla. Här får Karin tillrättalägga så Pricken tar kontakt med henne när han kommit ur bilen istället för att kasta sig iväg. Fundera på vilka hjälper hon använder!

 

Lär känna din hund och vad ni faktiskt kan!

När föraren är fokuserad på att lyckas direkt kommer andra delar på köpet. De blir uppmärksamma på sin hunds signaler och lär sig utläsa hur hunden kommer agera i nästa steg. De får en tydlig uppfattning om vart i träningen de befinner sig när de blir medvetna om hur mycket eller lite de behöver hjälpa sin hund.

 

Här ser vi när Birgitta och Molli tillrättalägger med en target för att lyckas med rutan.

 

Tips! Låt kursdeltagarna träna på att läsa av -och lära känna sina hundar. Gör en bana med olika uppgifter och utmaningar som ni jobbat med under kursen. (I lärarhandledningen till BÄST VAR-DAG finns förslag på banor.) Förklara för kursdeltagarna att utmaningen är att se till så hunden klarar banan på första försöket. Stötta förarna i hur de ska hjälpa sin hund genom banan!

 

Lyckas på FÖRSTA FÖRSÖKET -lycka till!

Jessica