OBS! Inga bokleveranser kommer ske mellan 22-26/4

Vett och etikett i hundvärlden

 

När vi tränar våra hundar gör vi inte det genom att bara säga vad som är fel och komma med diverse hot. Vi försöker hitta rätt beteende och förstärka det! Hur funkar det på oss människor då? Är det samma sak som behövs där för att försöka lära in ny tankar och metoder?

Tveklöst ja, men hur går det oftast till här på nätet? Jo, alla tankar om att förstärka bra beteenden är milsvid ifrån de effektiva moderna träningsmetoder det ofta hänvisas till. Många menar att hundträning kan göras genom att enbart belöna rätt beteenden. En jättefin tanke men hur trovärdig är den om du gör precis det motsatta med människor? Vår största ambition är att sprida bra hundträning-det hoppas vi att du också vill. Då ska vi ge dig några tips för att du ska få folk att lyssna och inspireras av dig! 

Varför skriver vi det här?

Vi har många följare på våra sidor och tycker att det är otroligt kul och spännande att så många vill kommentera, inspireras och lära av det vi visar. Då och då dyker det upp kommentarer på vår sida och i andra forum från folk som är oeniga om tekniken som används eller själva metoden.

Vi älskar att lära oss nya saker, det är mest troligt det som lett till att vi kommit så långt som vi gjort idag. Genom att träna, lära sig nytt och sedan försöka göra det ännu bättre har vi presterat på högsta nivå i flera olika hundsporter och med olika raser. 

Det vi gör idag är summan av all teori vi lärt och allt vi har testat praktiskt och med egna ögon sett att det faktiskt fungerar. Läs igen-att det faktiskt fungerar. Vårt viktigaste motto i träningen är: Blir det bättre? Om ja, bara fortsätt. Om nej, prova något annat!

Vi är som sagt väldigt öppna för att lära oss både nya tekniker och tankesätt. Samtidigt som vi gärna vill sprida ett träningssätt som verkligen fungerar. Med andra ord behövs det betydligt mer än bara ord för att vi ska köpa dina tankar. Men intresserade är vi, tro inte annat-men du måste övertyga oss att det är värt att testa. När vi sedan testat på flera hundar-då kanske du har övertygat oss!

Guide för att sprida bra hundträning

Här har vi gjort en guide om du vill sprida ditt tankesätt eller teknik till många andra.

  1. Respekt

Marit har en hund som är rätt besvärlig på många sätt. I ärlighetens namn klarar hon inte av att hantera den så bra vare sig i vardag eller träning. Det metoder hon lärt sig sen tidigare är inte vad vi idag skulle kalla bra hundträning. Tidigare lade hon ut filmklipp i olika grupper för att få lite tips och råd. Det slutade vanligtvis med total sågning av allt för många medlemmar. Alla som tror det blivit bättre av det räcker upp en hand!

 Precis som när du tränar hundar är det bästa sättet att få andra att lyssna är att visa respekt. Var intresserad av vad personen gör och försök sätta dig in i hur personen tränar och hur resultatet blir. Det kan man inte få till genom att bara se en träning, höra en intervju eller se en video. Det kräver mer insats än så. 

Gör du det kommer du garanterat att lära dig något nytt själv. Du behöver inte alls vara enig om en metod för att lära sig hur den fungerar. Men är du intresserad och respektfull kommer det bli betydligt enklare att få folk att lyssna och ta till sig ditt träningssätt. Förstår du inte det här kommer du inte få så mycket spridning på dina tankar. Det spelar ingen roll hur du skriker på nätet om att andra gör fel och borde göra si eller så.

2.Fungerar det

Min pappa har varit med på en massa hundträningar och tävlingar! Han vet precis vad som är rätt och fel. Träffar du honom så kan han kommentera som ett riktigt proffs och han har helt rätt i det han säger. Men det finns ett stort men-han kan se vad som är fel men har ingen aning om vad man kan göra åt det. Det här är en fälla-för typ alla som varit med ett tag kan se vad som är fel. Den kunskapen har man rätt lite nytta av. Var noga med att de du tar råd från klarar att göra sakerna i praktiken.

Skillnaden mellan att veta och kunna är gigantisk. För att vara en trovärdig instruktör eller för att visa att ditt sätt att träna hund fungerar-visa resultat med din egen hund. Visa att dina hundar kan det du lär ut eller det du diskuterar. No excuses, som typ att just den här hunden är väldigt speciell…och därför… Utreder du problem hos hundar ska du kunna lösa dina egna hundproblem. Vet du eller kan du?

Hundträning kan liknas med att lära sig att cykla. Du kan läsa om det, gå en onlinekurs eller se filmer om cykling. Men inte förrän du sätter sig på cykeln och försöker cykla kommer du att lära dig hur man faktiskt cyklar. Samma sak med hundträning, det är först när du går ut och tränar som du verkligen lär dig hundträning. Löser du sedan problem kommer du att lära dig ännu mer. 

Är du själv elev och märker att det inte fungerar, fråga efter andra alternativa lösningar. Visst, vissa saker kommer att ta tid men om du är på rätt väg kommer du se framsteg om än små på ett hyfsat tidigt stadium. Det finns i princip alltid andra vägar framåt bara du och din instruktör är öppna för det. Återigen-visa att ditt träningssätt verkligen fungerar i praktiken – i teorin vet vi redan att den gör det.

  1. Sprid kunskapen

Det är människor som du och jag som lägger ut material på sociala medier. Vi gillar att träna hund och strävar oftast mot samma saker. Men ibland genom helt olika vägar. Vissa som Marit är ute på irrvägar men hon är fortfarande en människa som vill ha tips och kanske lite bekräftelse. Du hjälper varken Marit eller nån annan genom att peka på allt hon gör dåligt.

Det allra bästa sättet att sprida bra kunskap är att använda sociala medier. Har du ett sätt att träna på eller en metod som är riktigt bra så sprid dina träning på facebook eller instagram. 

Lägg ut filmer och stegvisa förklaringar på hur din metod fungerar och hur man gör för att träna på den. Det om något får folk att bli intresserade. Lägg ut videos hur proccessen utvecklas, det får många att bli sugna på att själva testa. Vill du sprida ditt träningssätt så är det precis så du behöver göra.

Ok folks -we are in this together!