OBS! Inga bokleveranser kommer ske mellan 22-26/4

Grymmaste hanteringsövningen!

Klippa klor, kolla tänder och vaccinera. Jag vet den enligt mig absolut bästa övningen!

Såå många hundar tycker detta är jobbigt och kanske med rätta. När vi människor blir fasthållna försöker vi instinktivt bryta oss loss. De som är rädda för sprutor har ofta minnen från att ha blivit fasthållna och jag har aldrig hört talas om någon som varit mindre spruträdd efter det. När vi kan kontrollera situationer är vi mindre benägna att utveckla rädsla. Hundar och andra djur reagerar likadant som vi på att sitta fast vilket ofta är fallet vid exempelvis veterinärbesök eller kloklippning.

Ofta missar vi den viktiga biten att träna hantering innan det är dags på riktigt, när valpen ska vaccineras eller klorna ska klippas första gången har den många gånger inga erfarenheter sedan tidigare. Om första erfarenheten blir fasthållning och ett stick eller klipp blir det i värsta fall ett otrevligt minne vilket sedan eskalerar för varje gång.

Skapa många trevliga erfarenheter så klarar hunden av en otrevlig! Många gånger slipper det ens bli otrevligt. Jag tränar mina hundar i hantering redan som små valpar. Jag ser till så min valp lär sig att jag har snälla händer, kom mot min hand så lönar det sig! Strax efter börjar vi träna in omvänt lockande (startövning i detta beskrivs i BÄST VAR-DAG).

Börja såhär: Välj något riktigt gott som ex köttbullar. Håll upp omvänt lockande och lägg din andra hand mot hundens sida, samtidigt som du nuddar belönar du. Gör på samma sätt vid hundens huvud, mungipa, ben och tassar.

Utveckla sedan till att nudda och direkt efter belöna. Därefter håller du kvar handen längre stunder innan du belönar, räkna sekunder! Gå vidare till att ta i och/eller lyfta tassar, mungipa och öron. Träna även att någon annan tar i hunden, börja på samma sätt som tidigare.

Här är min nya valp Dezz, 13 veckor, som får visa hur långt han har kommit i träningen nu 🙂

Ta dig sedan tid hos veterinären, låt hen “nypa” några gånger innan sprutan kommer och likadant efter. När sprutan tas låter du hunden gnaga på korv/köttbullen hela tiden!

Viktigt! Om hunden tittar bort från godiset, slutar äta eller drar sig undan handen -ta genast bort handen och stäng omvänt lockande-handen!

Anledningen är att hunden ska kunna kontrollera sin situation, det minskar rädsla och skapar trygghet. Kan hunden dra undan sin tass vid obehag och samtidigt bli av med maten kommer den vara mer benägen att uppta övningen igen. Slutar den äta eller titta på godiset kan detta vara för att du gått för fort fram eller att hunden tycker det blir obehagligt. Konsekvensen blir detsamma, den känner sig inte tvingad men blir av med godiset. Upprepa övningen men något lättare den här gången. Tänk 2 rätt innan du går vidare till nästa steg!

Champ har kommit längre, vi lägger ner godiset på marken för att ha båda händerna fria vid kloklippning!

 

Tips för en så effektiv träning som möjligt: Nyp fast en stor mjuk godbit mellan tumme, pekfinger och handflata. Låt hunden gnaga av en liten bit i taget så slipper du avbrott för att fylla på belöning. När biten i handen är slut tar du en kort paus.

 Lycka till! //Jessica