Goda Vanor

Något som jag lägger vikt på vid kurser, är att skapa bra vanor, och att fylla på rätt konto. Det att fylla på rätt konto handlar om att hunden blir bra på det den gör ofta, även det vi inte vill att den ska göra, ju mer den gör det, ju duktigare blir den, och ofta blir den duktig på fel saker, som att dra i koppel, skälla m.m, och då fyller vi på det dåliga kontot. 
Vi vill så klart göra massor med insättningar på det rätta 
kontot, det som ger oss bra erfarenhet och bra beteenden, så därför tycker jag att det är bra att börja fylla på det direkt vi tar ut hunden ur bilen. Det står mer om just detta i BÄST VAR DAG boken!

Till exempel när vi ska ta ut vår hund från bilen. 

Oftast har vi lagt en del träning på att hunden ska stanna kvar i bilen tills den får en signal som tillåter den att hoppa ut, vilket är jättebra, och viktigt, ifall vi behöver stanna på en trafikerad väg!
Men, ofta ser jag hundar som, direkt de landar på marken, scannar av området, kikar sig runt, och kanske till och med låser sig på en annan hund, eller rycker iväg, medan ägaren försöker stänga buren, och dörren, och samtidigt hålla i kopplet. 

När ägaren har stängt allt, och vill ha kontakt med sin hund för att ta sig in på planen, så har hunden redan skapat intresse för något annat, och är inte lika intresserad av att följa föraren. 

Jag jobbar med att kursdeltagarna ska skapa goda vanor redan från starten, direkt när hunden kommer ut ur bilen, då är det lättare att fylla på rätt konto och lättare att sätta igång träningen 🙂 Hunden får en bra förväntan, och ni får en hund som söker sig till er för att det brukar löna sig. 

Här kommer lite olika exempel på hur ni kan göra. 

Ta fram supergott godis, låt hunden se att du slänger det på marken, och när du öppnat buren, och hunden får sitt varsågod kommando så dyker den ner och blir upptagen med att leta och äta godis så att du hinner stänga bur och dörrar. 

Direkt hunden landar ger du din belöningssignal, som betyder att hunden får en belöning (belöningssignalen kan även vara klicker eller något annat ni använder som belöningssignal). Direkt hunden fått sin belöning, ge den en uppgift som den klarar av, på filmen sätter jag min hund medan jag stänger bilen. Jag kan även ge belöningssignalen när hunden landar, och belöna den med leksak, och låta den kampa med den medan jag stänger bilen. 

Vid att tänka på detta, ger vi oss själva rätt förutsättningar att lyckas med träningen och fylla på rätt konto! 

Lycka till med träningen, och GLAD PÅSK till er alla!  Massor med dagar att träna hund på! 

/Cari