Väldigt ofta får vi frågor om valpträning. Vad är det viktigaste att börja med och vad ska jag absolut inte göra?
Det här är ett superintressant ämne som vi gärna diskuterar med andra duktiga tränare när vi har chansen. I denna artikel ska vi ger er vår 10 i topp lista i hur vi själva tänker i starten.
1. Hitta vad valpen gillar
Det allra första vi startar med oavsett om det är en ny valp eller en vuxen hund som kommer in på träning är lek. Detta ämne kan vi lätt skriva en hel bok om men här blir det bara ett kort avsnitt.
Vi ser så många hundar som ökar fokus, engagemang och intensitet i träningen genom enbart lek. När vi börjar med valparna har vi 2 mål:
– Hitta vad valpen gillar att leka med så att vi kan dela upp det i bra, bättre och bäst.
–Hitta hur valpen gillar att leka. Dragkamp, jaktlek med något i ett snöre, kasta boll tillexempel.
Här hittar du våra allra bästa leksaker.
2. Utveckla alla delar i leken
Så snart vi vet vad hunden föredrar börjar vi att utveckla de delar som inte ligger så högt på listan. Vi vill att hunden ska leka med vad som helst, gilla att ha dragkamp och springa efter en boll och lämna tillbaka den.
Alla delar behövs för att göra träning så effektiv som möjligt. De delarna hunden gillar mest, kanske tillexempel att jaga en boll sparar vi och använder när uppgifterna är kluriga eller miljön är utmanande.
Här hittar du våra bästa tips för att utveckla leken.
3. Ta med valpen överallt
En god vän sa vid ett tillfälle att han brukar ha valparna med precis överallt, i båten, i bilen, på besök, och i traktorn. På det sättet lär du känna valpen riktigt bra. Valpen lär sig att du är en viktig person i världen och du lär dig valpens signaler och de olika miljöerna blir ett naturligt inslag i valpens värld.
Vi tar med våra valpar på fisketurer, sommaravslutningar, på tävlingar(efter 4 månader), på hotell och ibland också flygresor. Det är inte träning som är målet i dessa situationer utan valpen ska bara vara med.
4. Träna på allt hunden ska möta på tävling
Träna på alla svårigheter hunden senare kan råka ut för på tävling. Det vill säga besök inomhushallar, planer och klubbar med många hundar och människor. Träna på att någon kommenderar i bakgrunden när du tränar, sätt upp ringband och stöka till det. Du kan ha en massa utrustning och leksaker på backen som hunden inte ska bry sig om. I starten på träningen behöver du inte göra så mycket mer än att bara vara där. Sedan kan du starta med lek och enkla lekövningar.
5. Lekövningar
Starta med olika lekövningar. Det är pusselbitar som förutom att det lär hunden viktiga detaljer som du behöver när du ska träna in momenten också lär hunden att lära. Den allra viktigaste lekövningen är checka in efter belöning. Tips på en massa superskoj och nyttiga lekövningar hittar du i Boken Bästa Starten. Bli en expert på brända fingar, kaninen, hopp i havet och statyn. Tycker du att det är enklare med film finns alla övningar i Bästa Starten på film här.
6. Vardagen
Allt du gör med din hund påverkar relationen och vilka resultat du får i träningen. Bestäm dig för vad som är viktigast för dig i vardagen tillsammans med din hund. Välj ut några delar och skriv ner dem. Sedan skriver du vad du vill att hunden ska göra i dessa situationer. Börja redan från start att träna valpen på allt som är viktigt i er vardag! I boken Bäst-Var-dag hittar du ideer och inspiration för vardagsträning. Även alla övningar i Bäst-Var-Dag efter studieplanen finns i den här onlinekursen.
7. Starta med moment i högsta klassen
I princip alla som tränat hund ett tag börjar i högsta klassen istället för lägsta när de planerar sin träning! Det blir så mycket skojigare att träna om man har variation i träningen. Tränar du bara för en klass blir det lätt lite samma sak hela tiden. Vissa övningar i de högre klasserna tar lite tid att få in, tillexempel i lydnad fjärrdirigering. Ju tidigare du startar desto längre tid har du på att lära in momenten ordentligt. Ska vi göra en superkort lista för lydnadsmomenten som är smarta att börja med tidigt är det: Fjärrdirigering, vittring, ruta, apportering och gruppmoment! Det här kan du översätta till din gren, vilka moment är svårast att få till i högsta klassen?
8. Planera
”Om du inte vet vart du ska spelar det ingen roll åt vilket håll du går” Oavsett vilka mål du har med din valp är kanske det som gör det mest kul i träningen är att man kan se tydligt att det går framåt. Planera vad du ska göra och träna på och du kommer att få resultat i träningen. I vår träningsbok kan du enkelt göra en planering för år, månad, vecka och utvärdera banor. Sedan är det ju superskoj att också gå tillbaka i boken och se hur mycket valpen faktiskt har lärt sig!
9. Gå banor
Den allra bästa och viktigaste träningen om du siktar på att tävla är att gå banor. I en bana värmer du upp på en plats, sedan går du in och gör ett bestämt antal uppgifter vid olika stationer. Målet är att kunna hålla hunden i 100% fokus. Precis det du ska göra på en tävling. Det här är en av de klurigaste sakerna att få till, därför ska du starta den här träningen så snart du bara kan. Bäst av allt du kommer få så mycket variation i träningen och du kommer själv att bli en expert på att föra hunden på tävling. I boken Bästa Starten finns 2 banor till varje övning. Många av dem så enkla så du kan starta nästan på en gång med valpen.
10. Inspiration, utveckling och att behålla motivationen
Läs böcker, köp filmer och nätkurser. Google runt, kolla Youtube. Ju mer information du har, ju mer kan du välja vilket som känns rätt och riktigt för dig.
På vår medlemsblogg får du våra allra senaste träningstips. Varje fredag lägger vi ut en ny träningsfilm tips och inspiration vad du kan träna på.
Det är oftast tre saker som avgör om man är motiverad eller inte:
- Har jag ett mål? Anmäl dig på din första tävling redan när valpen är ett halvår gammal, då har du ett tydligt mål att jobba emot. Om det går? Det är klart-allt går.
- Har vi skoj? Ler jag på träningen och ser fram mot nästa träning? Tränar jag med folk jag trivs tillsammans med? Om inte-då måste du ändra på någonting.
- Går det framåt? Filma träningen för att kunna följa hur långt du kommit. Klarar du att se de små framstegen och glädja dig över dem så blir det så mycket enklare att bibehålla motivationen. Tänk på allt som ni faktiskt redan kan.
- Här hittar du vår online kurs med handplockade övningar för kommande stjärnor på tävlingsbanan.
Massa lycka till med din nya stjärna- vi skickar med dig vårt allra bästa citat: