Vi har haft flera personer på kurs som varit riktigt bekymrade för att valpen biter okontrollerat. Några har inte haft hund tidigare och några som haft valpar förut men ingen bitit sig som denna nya lilla valp.
Vi har under åren träffat på valpar som nästan inte biter alls och valpar som sätter tänderna i oss samma sekund som de får chansen.
Varför biter valpar?
Det kliar i tänderna
När valpen tappar mjölktänderna, omkring 4 månaders ålder gör det ofta att det kliar i tänderna. Precis som små barn gnager på saker när de får tänder biter valpen på kläder, möbler, hundsängen, barnleksaker och människor.
För att undersöka världen
Valpar använder tänder och mun till att utforska olika saker, precis som små barn gör. De gnager på stolsben, smakar på plastboxar och andra hundar. Valpar biter i sladdar och andra saker som de absolut inte ska bita på och lär på så vis känna sin omgivning.
För att det är skoj att bita
När du kommer hem från jobbet blir valpen överlycklig över att träffa dig, så den hoppar och biter dig i armarna. Du kelar och pratar med valpen, vem blir inte glad över ett mottagande av en liten valp?
Valpen har jätteskoj och får ju äntligen träffa dig igen, den får bita dig och du leker med den och ni båda har kul.
Dina fladdrande byxben blir snabbt ett spännande byte som ska fångas och kampas med. När du försöker dra bort valpen eller fortsätta gå är du ju med i leken och din jägare blir ännu mer ivrig.
Barn är både goda att bita i och har spännande läten och rörelser. Ju mindre barnet är desto mer ivrig och hårdhänt kan valpen vara. Valpen har jätteskoj och tror att det är en skoj lek.
För att valpen har tråkigt
Du sitter i soffan och kelar med valpen. Det är snart dags att gå en promenad, men du vill sitta ner lite till. Ni har det fint och mysigt tillsammans men plötsligt blir din lilla valp förvandlad till en skällande armadillo och du försöker febrilt hålla de vassa tänderna borta.
Eller när promenaden närmar sig sitt slut och valpen fortfarande har en massa energi kvar. Då kan det bli riktigt skoj att bita i kopplet, dina stövlar eller dina vantar. Valpen får utlopp för energin och mjuka och fladdrande grejor är ju perfekt leksaker.
Vad ska du göra då?
Här kommer några tips som vi vet fungerar
Tjut till och vänd dig bort
När valpar leker tillsammans och det gör ont på en av dem, gnäller valpen till och leken stannar upp. När hunden umgås med snälla hundar lär den sig hur hårt den kan bita i leken och när det blir för mycket.
Lagom mycket bitning= leken fortsätter.
För hård bitning= Leken slutar.
Vi kan använda samma sak när vi umgås med valpen. När du sitter och kelar med valpen eller leker med den och den biter hårt, gnäll till högt och ljudligt som en liten valp och dra bort handen. På några hundar kan man samtidigt dra sig bort ett par steg medan andra räcker det att bli sittande passiv en liten stund.
Gå tillbaka till valpen efter några sekunder och fortsätt med det ni höll på med. När valpen börjar förstå reglerna kan du bli mer och mer finkänslig. Till sist kan du gnälla till när hunden kommer intill dig med tänderna innan det bitit.
Ge valpen något som den får tugga på
När det kliar i valptänderna och du sitter i soffan med valpen på golvet bredvid kan det vara smart med något som valpen kan tugga på som tillfredställer det värsta tuggbehovet. Kong, svart eller röd är en superbra investering för alla valpägare. Den röda klarar det mesta men den svarta klarar nästan allt. Fyll kongen med lite foderkulor och blanda med lite leverpastej eller mjukost. Valpen får använda energi till att försöka få ut maten, den kan få bita hur mycket som helst utan att det gör något. Det håller valpen upptagen länge när du tillexempel vill se på TV i fred. Kongen är också ett superhjälpmedel när du ska lära valpen att vara ensam hemma.
Skaffa färska ben med lite köttrester på. Tänderna får mindre plack, tandköttet blir sunt. Valpen har någon som den får lov att tugga på. Råa ben är sundare än konstgjorda ben från djuraffären. Tuggbenen förvarar du sedan i frysen och tar fram vid behov. Kalla ben hjälper sedan till att lindra värsta klådan i munnen när valpen tappar sina tänder.
På de flesta valpar fungerar det fint att bara tjuta till och belöna med lek och kel när hunden uppför sig fint. På vissa valpar är det tvärtom-tjutet gör det ännu mer spännande att bita. I dessa situationer kan du göra som vi brukar göra när vi vill lära valpen att inte bita något eller någon. Tillexempel besökande, barn eller kopplet under promenaden.
Fundera på: Vad vill du hunden ska göra?
Se till att det lönar sig att göra som du vill och se samtidigt till att hunden inte får chansen att bita.
När barnen kommer ned från trappan på morgonen har du valpens frukost klar, belöna när valpen har alla 4 tassar i backen, fokus på dig, se på barnen utan att bita eller allt annat som innebär att valpen låter bli att bita.
Samtidigt som valpen får belöning för att uppföra sig fint så har du den i koppel så den inte får vinst av att bita. När hunden biter i ett barn innebär det nästan alltid att de skriker och försöker springa iväg. Tänk så kul det blir för valpen – en jättestor leksak. När valpen är i koppel får den inte chansen att göra detta och det hunden gör ofta blir den bra på!
Du kan använda samma teknik när du får besök. Ha valpen i koppel för kontroll och belöna alla bra val som valpen gör. I starten får du belöna ofta-kanske varje sekund. Efterhand kan du trappa ner belöningarna till att hunden kan sitta stilla och vara lugn i några sekunder. Stå stilla och se på när besökarna klär av sig eller sitta fint och bli klappad.
I tillägg till att valpen blir allt duktigare på att hälsa utan att bita, tränar du in en lugnare aktivitetsnivå än att kasta sig över gästerna när det ringer på dörren. Valpen förväntar sig godbitar, har mer fokus på dig och vill fortsätta göra de saker den tidigare fått belöning för. Som att sitta, stå stilla, se på dig, bli klappad eller ligga i hundsängen.
Gör samma sak när du sitter i soffan eller går promenad. Innan valpen börjar bita belönar du den för att göra något annat. Tillexempel bara sitta med munnen stängd eller eller gå vid din sida. Samma metod har Siv använt till familjens kanin. När familjen tidigare stack in handen i buren så bet kaninen. Då tog Siv på en tjock handske på ena handen och klicker och godbit i den andra. Så snart Siv stack i handen med handsken klickade hon och belönande innan kaninen hann bita. Efter ett par repetitioner kunde Siv hålla handen inne längre, flytta runt den nära kaninen och krafsa i höet innan hon belönade. Utan att få ett enda bett!
En liten sammanfattning
Det viktigaste att komma ihåg när det gäller valpbitning är att det är helt normalt.
Nästan alla valpar biter, några mer än andra.
Dina viktigaste träningsverktyg är att tänka ut vad valpen SKA göra istället och belöna det. Belöning kan vara kel, lek eller godbitar.
Sedan är din uppgift att valpen inte tränar sig på det du inte vill att den ska göra. Se till att ha kontroll på valpen genom att ha den i koppel eller bestäm i förväg att du ska gå ut ur rummet eller bakom en grind om valpen biter dig.
Varje dag är en träning och det hunden gör ofta blir den bra på. Varje dag har du chansen att påverka hur din valp ska bli som vuxen! Så det ska du verkligen göra-på med träningshandskarna och sätt igång.