Välkommen till vår instruktörsblogg

Dela inlägget

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

”Att träna hund är en konstart – att lära andra träna hund är en ännu högre konstart”
No Limit Obedience

Vi vi dela tankar, inspiration och kunskap till dig som tränar hund och lär ut hundträning. Siv Svendsen, Maria Brandel, Cari Rörström, Linda Rochler och Jessica Hedsjö är drivna instruktörer som hela tiden försöker att bli bättre instruktörer och hundtränare.

En gång i veckan kommer någon av oss att göra inlägg här i bloggen där vi delar med oss hur vi tänker och gör! Vi hoppas du vill hänga med på en utvecklande instruktör och hundtränare resa!   

Bilagor

I Bäst-Var-Dags studieplan och lärarhandledning finns ett antal bilagor som är tänkt att vara till hjälp när du ska förklara olika saker.

De allra flesta förstår lättare när bild och text kombineras. Och säga vad man vill…. det blir skojigare med färgglada bilder.

Bilagorna som finns gratis att hämta i butiken (tryck på bilden med bilagorna ovan så kommer du direkt dit) och de är helt perfekta att laminera och ta med vid de olika kurstillfällena.

I den här bloggen tänkte jag (Maria) förklara hur vi själva använder bilagorna i olika inlägg och jag kan inte låta bli att start med det som är min favorit och som jag gärna använder på alla typer av kurser nämligen bilagan med konsekvenser som hör till lektion 3:

Med den vill vi göra det tydligt vilka konsekvenser olika saker som vi tränar ska få för hunden. Det gör det enklare för eleven att både veta och komma ihåg vad denna ska göra när hunden gör olika saker om de skrivit ned det. Den här bilagan kan användas på precis alla övningar. Också till att analysera varför det inte går bra i träningen.

För ofta när något går dåligt är det nån av konsekvenserna som behöver ändras. Bredvid ser du ett exempel på hur den kan se ut ifylld. Och under på hur det kan se ut när vi ändrar konsekvenserna. Ibland behövs att man ändrar en konsekvens och ibland båda.

Så vi vill lära eleverna att tänka: fungerar det? Eller fungerar det inte?Istället för att tänka i  rätt och fel. Lär eleven att först se på konsekvensen när hunden gör rätt- har du rätt belöning eller har du tillräckligt bra belöning? När vi gjort det och det fortfarande inte blir bättre, se på vad det blir för konsekvens för hunden när den gör fel.

Kom ihåg att konsekvenserna är individuella och beror helt på hur hunden uppfattar dem. Hur länge ska man då hålla på innan det är dags att byta konsekvenser? För att vara helt konkret så blir det ingen skillnad alls på 10-15 gånger så är det dags att fundera på konsekvenserna. På 10-15 gånger hinner normalt sett inte hunden lära sig det vi tränar på men vi ska kunna se att hunden i alla fall ändrar beteende lite lite grann.

Har du funderingar eller tankar – kommentera gärna våra inlägg!

Allmänna funderingar

Bästa Starten på kurs

Många har hört av sig till oss och vill använda boken Bästa Starten på kurs. Jättekul tycker vi, vår tanke har ju redan från start

Instruktörsblogg

Inomhusträning

Trenger du inspirasjon til øvelser du kan gjøre inne? Her kommer en av mine triks jeg bruker å trene inn for å aktivisere hundene, lære